Tillbaka till: Lektion 5: Örtextraktoljor, salvor och tinkturer
Av: Ismahni Björkdotter
Att göra egna örtinfuserade oljor är enkelt och roligt. Många örter lånar gärna ut sin medicin och härliga doft till vegetabiliska oljor. Den process som jag strax ska beskriva kallas maceration och resultatet kallas för macerat, örtextraktolja eller örtinfuserad olja. Du kan använda dessa macerat i hudvårdsprodukter eller direkt på huden.
Det är nästan som magi hur mycket nyttigt från läkeörter som på det här sättet enkelt hamnar i den vegetabiliska olja du valt. De eteriska oljor som finns i växten, lipider och hartser löser lätt upp sig i olja och blir en del av den. Att göra sina egna örtoljor är faktiskt ganska enkelt, särskilt om du följer några enkla regler. För det första måste oljan skyddas från att komma i kontakt med vatten. Vatten i oljan kan få din örtextraktolja att börja jäsa eller mögla. Se därför till att alla dina redskap och burkar är rena och torra när du börjar processen.
Växter innehåller vatten och därför är det en stor fördel att använda torkade örter när du gör dina macerat. Det går även att använda färska örter eller örter som torkat någon dag eller två. Själv använder jag oftast färska örter därför att jag älskar att fånga den där friska vitaliteten som finns i de färska örterna. Jag ska strax avslöja mina knep för att få det att fungera.
Jag använder vanligtvis kallpressad jungfruolivolja (Olea europaea) eftersom den har lång hållbarhet och lätt tas upp av huden. Olivoljan liksom mandeloljan (Prunus amygdalus) har även använts långt tillbaka i tiden för just detta ändamål. Andra lämpliga oljor för maceration är sesamolja (Sesamum indicum), rapsolja (Brassica napus), solrosolja (Helianthus annuus) och jojobaolja (Simmondsia chinensis). Jojobaoljan är egentligen ett vax och har längst hållbarhet av dem alla.
Insamling av örter för att göra örtextrakt
Min mamma kan mycket om odling av läkeväxter och deras växtplatser i det vilda och jag växte upp med att samla, torka och bereda örtteer, salvor och macerat. Det hon inte kunde slog hon upp i boken ”Hälsa ur Guds apotek” av Maria Treben, en bok jag varmt rekommenderar!
Första steget är att samla in de örter du vill använda. Det kan vara växtdelar från en enda art eller en kombination av flera växter. Som jag nämnde tidigare vill vi att växterna ska ha så lågt vatteninnehåll som möjligt men också så hög andel som möjligt av eteriska oljor och andra nyttigheter. Därför ska du välja skördedagen och framför allt skördetiden för dina läkeväxter med omsorg. På morgonen är växterna kalla och täckta med dagg och det är ingen bra tid för att skörda läkeväxter. Lika så på kvällen när daggen lägger sig, då blir växterna åter fuktiga och kalla. Välj istället en dag med solsken och värme för din skörd. Kl 12 har växterna hunnit torka upp och mellan kl 12-15 är den optimala tiden på dagen då solen hunnit fylla växten med värme och liv. Denna tid på dagen är växten som torrast och i bäst skick för att användas till örtextrakt och maceration.
För att få så högt innehåll av eteriska oljor som möjligt ska du vänta till en dag då det varit torrt en längre tid. Dvs en dag när det inte regnat på ett par dagar, helst en vecka! Torka och solsken får växterna att producera mer aromatiska ämnen. Välj en sådan dag om du har möjlighet.
Beredning av örtextrakt
Innan du börjar rengör du alla arbetsytor och tar fram och rengör alla dina redskap och de kärl eller behållare du valt ut. Använd endast redskap av glas och trä som du kan torka i ugnen för att få dem helt torra. Viktigt att också rengöra händerna eftersom de också är dina arbetsredskap. Jag tycker att det är bra att ha en liten trave med rena kökshanddukar liggande på min arbetsbänk när jag jobbar och jag har även en ren 80×80 cm tygduk som jag lägger under när jag hanterar örterna.
Sedan lång tid tillbaka har två metoder att framställa örtoljor utkristalliserats; värmemetoden och macerationsmetoden dessa två verkar vara i stort sett likadana världen över.
Macerationsmetoden
- Fyll en glasburk eller bredhalsad flaska nästan ända upp till kanten med de örter du valt. Du kan använda torkade eller färska örter, egenodlade, vildskördade eller köpta örter. Häll över den olja du valt så att örterna täcks och oljan står två fingerbredder över örterna.
- Placera glasburken i ett varmt och soligt fönster i 2-4 veckor och se till att örterna är helt täckta av oljan. Det ska vara så lite luft som möjligt i burken. Du kan behöva fylla på med ytterligare olja efter någon dag för att undvika luftficka överst i burken.
- Ett trix för att undvika att det möglar är att vända upp och ner på burken med jämna mellanrum. I början av processen varje dag men ju längre processen går vänder du allt mer sällan.
- Sila av och häll på flaskor.
- Tillsätt E-vitamin för att förlänga hållbarheten. Dosera e-vitamin till 1%, dvs 1 ml / 100 ml.
Värmemetoden
- Maria Treben skriver: Fyra rågade händer örter finhackas. Och här är det i första hand färska örter vi talar om men det går även att göra på torkade växter. Men visst är måttet härligt! Här pratar vi inte om deciliter eller gram utan om nävar med örter. Jag riktigt ser framför mig hur örterna ligger där i skördekorgen och hon tar näve efter näve, finhackar och lägger ner i pannan.
- Sedan lägger vi blandningen i en dubbelpanna. Du kan improvisera en dubbelpanna genom att sätta ihop två kastruller så att ett vattenbad bildas. Tricket är att placera den ena kastrullen så att den höjs från botten av den första kastrullen. Sedan tillsätts 500 g olja eller mer om det ser ut att behövas.
- Värm långsamt upp till ca 40°C. Stäng av plattan och låt kastrullen stå kvar på plattan över natten.
- För kådrika örter rekommenderas att använda värmemetoden för att försiktigt smälta och extrahera kådan. Kådrika örter är tex ringblomma (Calendula officinalis) och tall (kåda). En annan fördel med värmemetoden är att den bara tar en dag att slutföra.
- Sila av och häll på flaskor.
- Tillsätt E-vitamin för att förlänga hållbarheten. Dosera e-vitamin till 1%, dvs 1 ml / 100 ml.
Silning av oljor
När du har berett den infuserade örtoljan är nästa steg att sila den genom en muslinduk, eller en mycket tätvävd ostduk och hälla över den i en ren glasburk. Om oljan är lite varm blir den lättare att sila. Lägg duken i en sil av rostfritt stål och häll olje- och örtblandningen över duken. När oljan har slutat rinna genom silduken kramar du ur den med rena, torra händer för att vrida ur eventuell kvarvarande olja ur örterna. Sätt på locket när oljan har svalnat till rumstemperatur och märk sedan burken. Du är nu redo att använda den örtinfuserade oljan för att göra en salva eller använda den som den är. Förvara oanvänd olja i kylskåp för att förlänga hållbarheten. Dessa macerat håller normalt två till tre år i kylskåp.
Tinkturer
En tinktur är också ett resultat av en macerationsprocess och nu när du nu lärt dig göra örtoljextrakt är det precis lika enkelt att göra tinkturer! Den enda skillnaden är att vi istället för olja använder 38-40 procentig okryddat brännvin av säd, gärna korn.
- Fyll en glasburk eller bredhalsad flaska nästan ända upp till kanten med de örter du valt. Du kan använda torkade eller färska örter, egenodlade, vildskördade eller köpta örter. Häll över den sprit du valt så att örterna täcks och oljan står två fingerbredder över örterna.
- Placera glasburken i ett varmt och soligt fönster i 2-4 veckor och se till att örterna är helt täckta av spriten. Det ska vara så lite luft som möjligt i burken/flaskan. Du kan behöva fylla på med ytterligare sprit efter någon dag för att undvika luftficka överst i burken.
- Ett trix för att undvika att det möglar är att vända upp och ner på burken/flaskan med jämna mellanrum. I början av processen varje dag men ju längre processen går vänder du allt mer sällan.
- När tinkturen är färdig häller du vätskan genom en finmaskig sil. Krama ur örterna väl. Häll på flaska och märk med växtnamn och datum! Tinkturen håller i många år.
Recept på bivaxsalva med extraktolja
Det traditionella svenska receptet på bivaxsalva är:
- 20 % bivax
- 80 % rapsolja.
Låt bivaxet först smälta i en dubbelpanna (två lika stora kastruller placeras ovanpå varandra med vatten och luft i den understa och bivax i den översta).
Ta kastrullerna av plattan och kontrollera att temperaturen på bivaxet inte överstiger 40°C.
Mät upp oljan och tillsätt den till bivaxet. Rör hela tiden. Om bivaxet stelnar så värmer du försiktigt tills bivaxet är smält. Tag kastrullen av värmen och fortsätt röra, röra, röra.
För att testa konsistensen på din salva, lägg en sked av blandningen i frysen i två minuter, ta ut den och testa dess hårdhet. Det är enkelt att justera konsistensen genom att tillsätta mer bivax eller mer olja beroende på önskad konsistens.
Tänk på att hårdare salvor är mindre benägna att smälta i en varm bil eller väska, men kommer att vara lite svårare att applicera.
Medan salvan fortfarande är ljummen, och precis innan du häller upp den i burkar, kan du tillsätta de eteriska oljor du önskar. Alternativt kan du skapa olika satser genom att tillsätta den eteriska oljan direkt i salvburken innan den hällts upp. Jag använder en ren torr ätpinne för att röra om de eteriska oljorna ordentligt.
Salvor håller vanligtvis i 1-3 år i rumstemperatur. Om de förvaras i kylskåp förlängs hållbarheten. Du kan även tillsätta vitamin E till salvan, även detta precis innan den hälls i burkar. E vitamin eller tokoferol en antioxidant som förhindrar härskning. Dosera e-vitamin till 1%, dvs 1 ml / 100 ml.
Vegansalva
Byt ut bivaxet mot karnaubavax, som utvinns ur bladen på den brasilianska palmen (Copernicia prunifera), eller Candelillavax, för dem som vill undvika animaliska produkter. Karnaubavax och candelillavax är hårdare än bivax och har en högre smältpunkt; det måste värmas upp till en högre temperatur än bivax för att smälta. Därför kan du också behöva justera dina proportioner.
Användning av oljor och salvor
Salvor lämpar sig för lokal applicering medan oljor med fördel används då större hudområden ska täckas. Örter som används vid ledinflammation eller vävnadsskada appliceras vanligtvis som en örtextraktolja via massage. Eteriska oljor kan spädas ut direkt i örtextraktoljan efter behov. Exempel på macerationer som ofta används vid massage är johannesört, arnika och lavendel.
Bivaxet i salvan hjälper till att förlänga dess varaktighet vid applicering på huden, den skyddar och håller kvar hudens fuktighet. Denna egenskap är särskilt användbar när vävnaderna är mycket torra eller irriterade. Oljor har en tendens att absorberas snabbare än salvor och kräver därför mer frekvent applicering. Salvor är fasta och mer praktiska att transportera än olja, som kan läcka eller spillas ut.
Det finns situationer då användning av växtbaserade oljor och salvor inte rekommenderas. Oljor och salvor hjälper till att hålla kvar fukt och värme och är därför kontraindicerade vid vätskande hudtillstånd, infektioner och färska brännskador. Undvik att använda oljor och salvor på utslag, vätskande eksem, finnar, bölder, solbränna samt svamp- och bakterieinfektioner i huden. Använd i stället vattenbaserade applikationer såsom; örtkompresser, aloevera gel, bad eller grötomslag.
Traditionella hudvårdsörter och deras användningsområden
– Blommor och blad från Arnika (Arnica montana) används för att lindra artritbesvär och läka skador, t.ex. stukningar, muskelbristningar, blåmärken och benbrott. Växtbaserad arnika fungerar som en rubefacient, vilket innebär att det ger mer blodflöde till ett skadat eller inflammerat område och används ofta i massageoljor. Arnikaextraktolja, bör inte användas på skadad hud och sår eftersom den kan vara mycket irriterande.
– Calendula (Calendula officinalis) blommor används lokalt som sårläkemedel och är antimikrobiell och antiinflammatorisk. Ringblomma används för att påskynda läkningen av utslag, brännskador, sår, eksem, insektsbett, skavsår och blåmärken. Det är ett vanligt medel mot blöjutslag och för att läka ömma spruckna bröstvårtor från amning, eftersom det är säkert för spädbarn att inta i små mängder. De medicinska hartsoljorna finns främst i blommans mitt (i den gröna basen av blomhuvudet). Ibland säljs ringblomma som ”kronblad”, men detta är ett svagare läkemedel.
– Våtarv, (Stellaria media) är en svalkande, lugnande, antiinflammatorisk och klådstillande ört. Blad, stjälkar och blommor av den används för att läka utslag, brännskador, eksem, insektsbett och torr hud och läppar.
– Vallört (Symphytum officinale) är en av de bästa örterna för att främja läkning av skadad vävnad. Den kan användas på blåmärken, frakturer, skärsår, sår och stukningar. Bladet är också medicinskt men roten innehåller mycket mer allantoin (primär beståndsdel som främjar vävnadstillväxt) och mucilage. Vallört och comfrey har många kontraindikationer när den används internt; dessa kontraindikationer gäller dock inte för topisk användning.
– Blad från groblad (Plantago spp.) är antiinflammatoriska, uppmjukande, sammandragande och sårläkande. Groblad används lokalt på insektsstick, skärsår, blåmärken, utslag och brännskador. Groblad är en vanlig ört i gräsmattor, åkrar, på stigar och i trädgårdar. Bladen kan också användas som ett färskt grötomslag på sår och skadad hud.
– Johannesört (Hypericum perforatum och H. punctatum) Johannesörtens blomklasar, som består av blomknoppar och öppna blommor, används utvärtes för att läka brännskador och lindra muskelinflammation. Den används vid ischias, artrit, muskelbristningar, solbränna och andra brännskador. Jag har alltid en liten flaska med johannesörttinktur på spishyllan så att den finns snabbt tillhands om någon bränner sig.
– Violblad (Viola ssp.) är svalkande, antiinflammatoriska och lugnande. Bladen är mjukgörande (mucilaginösa) och lugnar torr irriterad hud som psoriasis, insektsbett, skavsår och skrubbsår.
– Rölleka (Achillea millefolium) är hormonbalanserande och främst för besvär relaterade till de kvinnliga reproduktionsorganen. Rölleka kan användas vid alla kvinnobesvär som PMS, hormonrelaterad huvudvärk, kramp, smärtor mm. Röllekan är även antimikrobiell, sammandragande, antihemorragisk och antiinflammatorisk. Blommor och blad från rölleka används för att stoppa blödningar (färska örter eller grötomslag är mest effektivt) och för att strama upp inflammerade och variga vävnader. Rölleka hjälper mot blåmärken, spindelvener, hemorrojder och åderbråck.