En lugnande chokladdryck för tunga dagar
Idag känner jag verkligen att jag behöver något stärkande för att kunna hantera dagens utmaningar. Ni som har följt mig ett tag vet att jag i början av året gick igenom en traumatisk händelse på jobbet, vilket har lett till att jag nu kämpar med PTSD. Jag älskar mitt jobb med barn i behov av särskilt stöd och vill verkligen komma tillbaka, men vissa dagar, som idag, känns extra tunga.
Jag vet redan att det kommer bli flera stressfyllda situationer när jag går igenom min traumaterapi idag, och därför har jag bestämt mig för att skapa en speciell dryck för att hjälpa mig att känna mig mer lugn och trygg. Och eftersom choklad är en av mina favoriter, kommer den att vara basen i denna brygd.
Choklad har sedan länge varit känt för sina humörhöjande egenskaper, och mjölken ger mig alltid en känsla av trygghet. Råsocker blir ett extra tillskott då det naturligt stimulerar endorfiner och hjälper till att ge kroppen en boost av välmående. Det är viktigt att inte ta för mycket socker vilket kan få hjärtat att slå snabbare och hårdare. Mitt mål är ju tvärt om, att lugna ner mitt system.
För att förstärka effekten tillsätter jag eteriska oljor och kryddor med lugnande och stämningshöjande egenskaper. Här kommer mitt recept:
Varmchoklad med kardemumma och saffran
Ingredienser:
- 3 dl fet mjölk (eller växtbaserat alternativ)
- 1 tsk råsocker (det ska bara vara lite)
- 1,5 msk kakao av hög kvalitet
- 1 droppe eterisk olja av kardemumma (absolut inte mer!!!)
- En liten nypa saffran
- En skvätt vaniljextrakt (valfritt)
Gör så här:
- Värm mjölken försiktigt i en kastrull.
- Tillsätt kakao och vispa tills det löser sig och blir en jämn blandning.
- Mortla saffran och råsocker och tillsätt det i chokladblandningen.
- Ta av kastrullen från värmen och tillsätt en droppe eterisk olja av kardemumma. Vispa.
- Smaka av med vaniljextrakt om du vill ha en extra djup smakprofil.
- Häll upp i en termos och ha den tillhands under dagen.
Kardemumman ger den där mysiga känslan som påminner om nybakade bullar, vilket för mig har en stark lugnande effekt. Dessutom är den bra för matsmältningen – ett stort plus när magen brukar reagera på stress. Saffran, som många förknippar med julens lussebullar, är faktiskt en känd antidepressiv. Inom Ayurveda har saffran använts i århundraden för att lyfta humöret och skapa inre balans.